keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Uskomaton satama-show

Panormitikselta jatkoimme Symin saaren toiselle puolelle Symin kaupungin satamaan. Tuulta ei juuri ollut, mutta onneksi moottoroitava matka oli lyhyt. Symin satama on keskimääräistä haastavampi: satama-allas on syvä, ja tuuli puhaltaa kylkeen. Edellisestä kerrasta oppineena pudotin ankkurin tällä kertaa riittävän kauaksi, ja rantautuminen meni mallikkaasti.

Pian tulomme jälkeen alkoi satama-show, jollaista en ole ennen nähnyt. Satamassa oli yhtä aikaa toistakymmentä venettä tulossa ja lähdössä, nostamassa ja laskemassa ankkuria tai vain ajamassa ympäri ja etsimässä paikkaa. Osa oli isoja moottori- ja purjelaivoja, osa pieniä 50 jalkaisia purjeveneitä.

Läheltä meitä lähti yksinpurjehtija veneellään. Hänellä oli ankkurivinssin ohjain keulassa, joten kukaan ei ollut ohjaamassa venettä ankkuria nostettaessa. Ja kuten voi arvata, niin eihän se ihan nappiin mennyt. Miehellä oli tuuria, sillä hänen peräsimensä osui viereisen sveitsiläisten veneen ankkurikettinkiin. Oli todella pienestä kiinni, ettei peräsin takertunut kettinkiin, minkä seurauksena se olisi saattanut katketa. Tuuli painoi miehen venettä koko ajan sivuttain, ja hän nappasi ankkuriinsa sveitsiläisten ankkurin ja kuljetti sen edelleen Manon ankkurin yli. Kun mies pääsi lopulta irti ja matkaan, oli sveitsiläisten ankkuri irti pohjasta ja ristissä meidän kanssa.

Sveitsiläiset eivät ehtineet tehdä asialle mitään, kun vapautuneeseen paikkaan tuli vauhdilla ja vaarallisen näköisesti Shoogle-niminen purjevene, joka oli pyörinyt satama-altaassa jo vaikka kuinka kauan. Ja he laskivat ankkurinsa aivan väärään paikkaan, sveitsiläisten ja meidän ankkurin päälle…

Tätä showta jatkui parisen tuntia. Lopulta useiden uudelleen rantautumisten ja ristissä olleiden ankkureiden irrotuksen jälkeen tilanne satamassa rauhoittui. Ihme kyllä en nähnyt, että mihinkään veneeseen olisi tullut mitään vaurioita.

Symiltä tulimme eilen Rodokselle, ja tänään on kesän viimeinen miehistön vaihto. Niin se vain tämäkin kesä on kohta lopussa.

Katamaraanista tarkkaillaan huolestuneena purjeveneen manöövereita

Shoogle harjoitteli rantautumista useaan kertaan. Harjoitukselle oli kyllä tarve.

Sveitsiläisten ja Manon ankkureita yritettiin ensin erottaa kumiveneestä. Tuloksetta, joten lopulta sveitsiläisten piti lähteä laiturista, nostaa ankkuri ja rantautua uudestaan.

Shown jälkeen päivälliselle