tiistai 1. elokuuta 2017

Tavallisen kova tuuli

30.7.2017 Kithnos (Loutra) - Olympic Marina, 27 nm
1.8.2017 Olympic Marina - Sounion, 6 nm

Harvoin on ollut näin hyvä fiilis istuskella sitloodassa kirjoittamassa blogia. Olemme ankkurissa Sounion-nimisessä poukamassa, ja aurinko laski hetki sitten kukkulan taakse. Takana toisella kukkulalla on hienosti valaistu temppelin raunio. Tuuli on kova ja puuskittainen, mutta ankkuri pitää hienosti. Vene on kaikin puolin valmis yötä varten: kaikki köydet nätisti vyyhdillä, kumivene sidottu tiukasti kannelle, ankkurikettinki varmistettu köydellä, ankkurivalo paikallaan eikä kannella mitään irtonaista.

Syy erityisen hyvään fiilikseen on onnistunut lähtö Olympic Marinasta ja lyhyt mutta sitäkin tuulisempi purjehdus tänne poukamaan. Taannoisten parin päivän tyynen jälkeen meltemi on puhaltanut voimakkaasti, ja tänään tuuli oli noin 15 m/s, puuskissa yli 20 m/s. Laituripaikkamme marinassa oli erittäin ahdas: fenderit tuskin mahtuivat kummallekin sivulle, ja vastapäiseen veneeseen oli alle veneenmitta matkaa. Pähkäilimme Ullan kanssa miten ihmeessä oikein lähdemme liikkeelle. Tuuli puhalsi suoraan takaa ja painoi lähtiessä vastapäistä venettä kohti. Ilman keulapotkuria venettä ei ollut mitään mahdollisuutta kääntää kovassa tuulessa. Mietimme erilaisia köysiviritelmiä, mutta sitten päätimme kysyä marinasta apua, ja yksi marinan työntekijä tuli kumiveneellä työntämään Manon keulaa oikeaan suuntaan. Lähtö meni lopulta hyvin, ja suu kuivana huokasin helpotuksesta päästessämme marinasta ulos. Matka Sounioniin oli vain 6 mailia, ja sujui kovassa myötätuulessa nopeasti. Etenimme 7,5 solmua pelkällä osittain avatulla keulapurjeella.

Hankalasta lähdöstä voi arvata, että myös saapuminen Olympic Marinaan pari päivää aikaisemmin oli haastava. Sitä onneksi helpotti huomattavasti kevyempi tuuli. Kevytkin tuuli oli tosin sen verran navakka, että matka Loutrasta tehtiin ykkös- ja kakkosreiveillä. Kulma tuuleen oli tiukka, ja loppuun tuli myös pieni pätkä luovimista.

Olympic Marina oli iso, ankea ja vähän kuolleen oloinen. Se oli meille kuitenkin kätevä: Tuomo ja Henna pääsivät siitä kätevästi lentokentälle, vesitankki saatiin täyteen ja pyykit pestyä. Lisäksi marinan venetarvikekauppa oli hyvin varusteltu, ja sain ostettua laturin kumiveneen akun lataamiseen sekä mies-yli-laidan pelastussetin.

Henna ruorissa matkalla Olympic Marinaan

Tässä kohtaa mentiin ykkösreivillä

Jäätelö ja suklaakakku toimivat matkallakin :)


Pyykkipäivä. Sataman kuivausrumpu ei oikein kuivannut pyykkejä, joten teimme veneestä pyykkitelineen

Matkalla Sounioniin oli kova tuuli ja aallokkoa, joten fenderit kerättiin nopeasti sitloodaan

Uusi mies-yli-laidan pelastussetti. Toivottavasti ei tule koskaan käyttöä. Taustalla temppeli, joka on pimeässä hienosti valaistu.

Blogia kirjoittamassa