keskiviikko 16. elokuuta 2017

Kevyttä tuulta

15.8.2017 Patras - Mesolongion, 21 nm
16.8.2017 Mesolongion - Nisis Petalas, 26 nm

Viimeistä tuntia lukuun ottamatta myös loppumatka Patrakseen ajettiin tuulen puutteessa moottorilla. Kävin Patraksessa kolme vuotta sitten, mutta en muistanutkaan kuinka huonokuntoinen sekä marina että kaupunki oli. Marinan laiturista heräsi ajatus, että mahtaako kestää jalan alla, ja suihkut olivat huonoimmat mitkä muistan nähneeni. Toisaalta jo toinen sähkötolppa laiturilla toimi ja myös vettä tuli, joten asiat olisivat voineet olla huonomminkin.

Seuraavana aamuna Ilarin matkalaukun tuoja soitti. Valitettavasti lähetti ei puhunut lainkaan englantia, eikä lentoyhtiöltä oltu kerrottu hänelle meidän tarkkaa sijaintia. Tunnin, useiden puhelinsoittojen ja parin tulkin avulla laukku löysi lopulta tiensä marinaan!

Patraksesta jatkoimme ruokavarastot ja vesitankki täynnä Mesolongioon. Se on hyvin poikkeuksellisen näköinen paikka Kreikassa. Reitti sinne kulkee rämeiseen maastoon ruopattua kanavaa pitkin, ja ympärillä olevat kalastajien talot tekevät näkymästä kaakkoisaasialaisen. Kanavan päässä on suojainen allas, johon ankkuroiduimme yöksi.

Sain pari viikkoa sitten kuulla, että Kreikassa purjehdittaessa vaadittava DEPKA-dokumentti on uudistunut, ja uusi versio pitäisi hankkia viimeistään syyskuun loppuun mennessä. Ajattelin kokeilla onneani tänä aamuna Mesolongiossa. Dokumentin saa rannikkovariostosta, ja se järjestyi yllättävän näppärästi. Papereiden täyttelyssä meni reilu puoli tuntia, ja lisäksi 50 euron maksu piti käydä maksamassa pankissa. Edellisen DEPKA:n maksu maksettiin käteisellä rannikkovartiostoon, ja ilmeisesti maksusuorituksia ei aina tilitetty eteenpäin täysin oikein.

Mesolongiosta moottoroimme erittäin kevyessä tuulessa eteenpäin Nisis Petalas -saaren taakse poukamaan ankkuriin. Perille päästyämme tuuli nousi, ja tällä hetkellä sitten tuuleekin melko navakasti. Poukaman vesi on poikkeuksellisen lämmintä, 28 °C mikä on pari astetta tavanomaista enemmän.

Poukama missä olemme tuntuu olevan täysin syrjässä, eikä asutusta näy missään. Silti 4G-yhteys toimii mainiosti. Se onkin ollut yksi iso muutos kolmen vuoden takaa. Joitakin todella syrjäisiä saaria lukuun ottamatta nettiyhteys on toiminut lähes joka paikassa. Ja kiitos EU:n, sen käyttö on erittäin edullista! :)

Kun tuulta ei ole mennään moottorilla ja välillä pysähdytään uimaan

Patraksen luona oleva maailman pisin kaapelituettu silta lähestyy. Pilottikirja tietää kertoa, että 5 mailia ennen siltaa pitää radiopuhelimella pyytää lupa sen alittamiseen.


En Plo -kalaravintola Patraksen marinan lähellä. Kävin täällä kolme vuotta sitten, mutta enpä vain muistanut kuinka huono se oli. Harvoin saa näin huonoa ravintolaruokaa. Ilari tilasi burgerin, mutta ei ollut aivan sitä mitä odotti!

Patras

Litteäksi menevä vesiletkuni menee pieneen tilaan, mutta rullaus vaatii vähän tilaa

Mesolongioon vievä kanava

Päivällisen laittoa. Olemme aika hyvin päässeet välimerelliseen rytmiin, ja päivällinen syödään usein auringon laskettua

Kreikan pankeissa on panostettu turvallisuuteen. Sisään päästäkseen piti painaa ovisummeria. Oven auettua pääsi eteiseen, jossa oli uusi summeri ja ovi. Ilmeisesti virkailijalla oli hyvä mahdollisuus rauhassa arvioida päästääkö kahden oven välissä olevan tulijan sisään. Ulos mentiin myös vastaavasti kahden oven kautta.

Marinoissa ei ole viime aikoina ollut pyykkikoneita, joten tänään jouduin vaatteiden loputtua nyrkkipyykille