sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Kantapään kautta oppimassa

Huh huh, mikä päivä. Opin oikein kunnolla, että satamamanöövereissä on todellakin syytä kiinnittää huomiota tuuleen ja lisäksi hieman miettiä mitä tuuli aiheuttaa ja miten lähtö kannattaa tehdä. Ensin lähtiessä Pomenasta onnistuin saamaan mooring linen potkurin ympäri! Kyllä kylmäsi kun moottori sammui kuin seinään ja tajusin mitä oli tapahtunut. Lähtiessä ollut sivutuuli puhalsi nyt perän puolelta, kun vene roikkui potkurissa olevan mooring linen varassa kuin hännästä roikotettu hiiri. Onneksi satama oli aamupäiväisen pyöräilylenkin takia lähes tyhjä muista veneistä, joten lisäkolhuja ei tullut ja vene saatiin vähän tukevammin paikalleen muutaman lisäköyden avulla.

Eihän siinä auttanut muu kuin laittaa uimalasit päähän ja hypätä veteen. Onneksi tuosta sukeltelusta oli viime päiviltä kokemusta ja vesi oli kirkasta. Sukellus, happea, sukellus, happea jne. ja vähän kerrallaan sain riuhdottua köyden irti potkurista. Helpotus oli suuri kun sekä potkuri, potkuriakseli että köysi olivat vahingoittumattomia, ja lopulta tilanteesta selvittiin ilman vahinkoja.

Seuraavaa oppituntia ei tarvinnut kauan odottaa. Muutaman tunnin päästä Korculan hyvin ahtaassa satamassa yritin peruuttaa ja kääntää meille osoitettuun väliin, enkä ajatellut mitä perän suunnasta tuleva tuuli aiheuttaa. Ja sehän aiheuttaa sen, että vene ei käänny tuulen painaessa keulaa ja estäessä sen kääntymisen poikittain tuulen suuntaan. Seurauksena tuuli painoi veneeni hyvin läheltä muutaman veneen keula-ankkuria ja mooring lineä. Tästäkin selvittiin parilla kovalla kaasutuksella ja kohonneella pulssilla ilman kosketusta ja vahinkoja.

Ilman vahinkoja selvisin siis molemmista, mutta toivottavasti samanlaista kohelluspäivää ei tule kohdalle ihan pian...

Siinä se nyt on, mooring line potkurin ympärillä

Ensimmäiseksi toisella köydellä vene kiinni ja veto pois potkuriin takertuneesta köydestä

Sitten lasit päähän ja sukeltamaan

Usean sukelluksen jälkeen köysi oli lopulta irti. Vähän pelkäsin potkuriakselin tulleen muutaman sentin ulos, mutta vanhasta valokuvasta totesin, ettei näin ollut käynyt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti