perjantai 4. heinäkuuta 2014

Ensivaikutelma kroatialaisittain

Leppoisen purjehduksen jälkeen kiinnityimme Cavtatin tullilaituriin maahantulomuodollisuuksia varten. Köytemme laituriin kiinnittänyt mies ilmoitti ensi töikseen, että tämä rantautumispalvelu maksaa kuusi euroa jonka voi maksaa tähän käteen kiitos. Ja se ei tietenkään edes sisältänyt mooring lineä, vaan laituriin piti tulla omaa ankkuria käyttäen. Ei hirveän kätevää, kun ottaa huomioon, että laituriin tulee ja siitä lähtee veneitä jatkuvalla syötöllä.

Kysyin meidät vastaan ottaneelta mieheltä voisiko viereiseen laituriin kiinnittyä. Kyllä voisi, mutta maksaisi kuulemma 330 kunaa eli reilu 40 euroa. Vesi ja sähkö maksaisivat sitten toisen mokoman. Selvä, ei ihan ilmaista mutta ei nyt aivan kohtuutonta. Tulliin päästyäni sain kuulla, että tarvitsen VAT-dokumentin, eli paperin millä osoitan että veneestä on maksettu arvonlisävero. Muualla sitä ei ole kysytty, ja kuulemma ensimmäistä vuotta Kroatiassakin. Sinänsä varmasti kätevä tulonlähde, jos veneitä ilman VAT-dokumenttia on paljon. Vaikka Kroatian arvonlisäverokanta on alempi kuin Suomen, niin kun sen kertoo veneen hinnalla, niin pystyy kirjoittamaan kohtuullisen kokoisen laskun... Onneksi itseltäni tuo VAT-dokumentti löytyi.

Purjehdusluvan ja turistiveron maksamisten jälkeen passit leimattiin ja maahantulomuodollisuudet olivat kunnossa. Veneelle palattuani törmäsin satamapäällikköön, joka kertoi, että laituripaikan hinta olikin 500 kunaa eli vajaa 70 euroa. Okei, alkaa olla aika kallista, kun tuolla saa yöksi vain palan laituria eikä mitään muuta. Kun satamapäällikkö tuli hetken kuluttua ilmoittamaan, että hinta onkin 700 kunaa eli lähes 100 euroa yöltä, alkoi mitta täyttyä ja suuntasimme läheiseen poukamaan ankkuriin. Siitä ei ihme kyllä tarvinnut maksaa mitään...

Suuhun jäi kyllä kohtuullinen rahastuksenmaku ensimmäisistä tunneista Kroatiassa. Toivottavasti se häipyy pian matkan jatkuessa.

Rankka matka Montenegrosta Kroatiaan... :)

Kroatiaan kannattaa rantautua lompakko kourassa, sillä tervetulotoivotus kroatialaisittain kuuluu seuraavasti: "Meillä on tälläinen uusi rantautumispalvelu (eli veneen köyden kiinnitys). Kuusi euroa kiitos."

Fillaroimassa Cavtatissa. Kiva tapa tutustua paikkaan.

Maantie on kova kävellä, ja kamera on raskas kaa-antaa...

Onneksi kovan maantien päästä löytyi ideaalinen poukama snorklaukseen. Harmi vain, että mukaan sattui vain yhdet lasit eikä putkea lainkaan.

Huh mikä murha-ase rikkoutuneesta lasikulhosta tuli. Onneksi ei uponnut Paulin jalkaan kokonaan

Matkalla Mljetin toiseen päähän Pomenaan. Kevyessä tuulessa kelpaa lounastaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti