maanantai 15. syyskuuta 2014

Ympyrä sulkeutuu

Santorinin turisteilun jälkeen olikin aika kääntää keula kohti Lerosta. Sääennusteet lupasivat tuulen puhaltavan seuraavat pari viikkoa pohjoisesta, joten koillisessa sijaitsevaan Lerokseen pitäisi päästä näppärästi Amorgosin ja Levithan kautta. Totutusta poiketen ennusteet pitivät paikkansa, ja matka eteni joutuin.

Leros. Saari, josta olen varannut talvisäilytyspaikan veneelleni. Saari, johon lokikirjasta luntaten rantauduin ensimmäistä kertaa pääsiäisen alla 17.4.2014. Tuolloin takana oli neljä purjehduspäivää ja 111 merimailia, ja satamamanööverit jännittivät. Nyt takana on 108 purjehduspäivää ja 2700 merimailia, ja satamaan tulo hoituu rutiinilla.

Viimeisen purjehduspäivän sää oli upea. Aurinko paistoi siniseltä taivaalta, ja genaakkeri kiidätti kohti Lerosta kevyessä sivumyötäisessä. Saaren ja marinan tullessa näkyviin olo oli yhtä aikaa nostalginen, haikea ja tyytyväinen. Tyytyväinen siksi, että tuntui hienolta purjehtia genaakkerilla lahteen ja aivan marinan lähelle ennen sen laskua. Edellisellä kerralla huhtikuussa olisi tullut laskettua purjeet ohittamamme veneen tavoin lahden ulkopuolella :)

Syy lämmenneeseen jääkaappiin ei onneksi ollutkaan rikkinäinen termostaatti, vaan kompressorin ylikuumeneminen merivesijäähdytyksen kiertovesipumpun tukkeuduttua roskasta. Pumpun avaus, putsaus ja taas toimi!

Aamulla Amorgosissa ihmettelin ensin, että kylläpä peräankkuri oli yön aikana luistanut. Sitten sain selville, että ankkuri ei ollut suinkaan luistanut vaan makasi edelleen tukevasti meren pohjassa. Valitettavasti vain ankkurinpuoleinen sakkeli oli irronnut ankkaroliinasta...

Vettä oli poukamassa onneksi vain reilu kolme metriä, joten ennen lähtöä ohjelmassa olisi pienet aamusukellukset

Jiihaa, ankkuri taas pelastettu! Ja auenneen sakkelin molemmat osat löytyivät myös, kiitos kirkkaan veden ja hiekkapohjan.

Seuraavana Leros. Nästa Leros.

Ai että on nätisti viikattu purje!

Veneeni nostoa edeltävänä päivänä käynnistyi viides Göran Schildt Regatta. Avajaistilaisuudessa oli lukuisten puheiden lisäksi suomalaisen Hurja Piruetti -tanssiryhmän esitys

Tilaisuudessa esiintyi myös kreikkalainen tanssiryhmä perinneasuissa. Ryhmän nimestä ei meikäläisen kielikorvalla ottanut selkoa :)