keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Huoltohommat tökkivät

Aaargh! Harvoin ottaa päähän näin paljon. Veneen huoltohommat eivät menneet ihan nappiin. Tilasin marinalta aurinkopaneelitelineen veneen taakse. Teline on muuten hyvin tehty, mutta en mahdu seisomaan sen alla suorana vaikka sitä erityisesti pyysin. Mutta se on pienempi ärsytyksen aiheista.

Todellinen ärsytys tulee nimittäin aurinkopaneeleiden sähkötöistä, jotka eivät sujuneet ihan suunnitelmien mukaan. Kaapelit oli tarkoitus vetää siististi telineen putkien sisällä. Muuten hyvä ajatus, mutta reitti on ahdas. Ja putkien sisällä pitäisi saada kulkemaan GPS-antennin, tutkan ja aurinkopaneeleiden virtajohdot.

GPS-antennin johto meni vielä kohtuullisesti, mutta tutkan kaapelin päässä oleva liitin jumittui putken sisään. Hölmöähän se oli lähteä tunkemaan niin isoa liitintä sinne. Lopputulos oli se, että usean tunnin ähräämisen jälkeen sain viimein tutkan kaapelin ulos. Eli oltiin takaisin lähtöpisteessä sillä erolla, että tutkan kaapelin liitin on nyt tuhoutunut. Ja aurinkopaneeleiden sähkökaapelit on vielä laittamatta...

Sähkökaapeleiden ostaminenkaan ei mennyt nappiin. Asennusohjeen ja netistä lukemani jälkeen totesin 10mm2 kaapelin soveltuvan paneeleilleni. Marinan kauppiaan katkaistua sopivat kaapelit Tuomas hoksasi katsoa kaapelin materiaalin. Ja sehän oli alumiinia, eikä kuparia kuten asennusohjeessa edellytettiin... Taas aarrgh. Onneksi kauppias suostui leikkaamaan uudet 16mm2 kaapelit, jolloin paksumpi kaapeli kompensoi huonomman materiaalin. Tosin paksumpi kaapeli on tietysti hankalampi tunkea ahtaaseen putkeen.

Peräsinakselin tiivisteen vaihtokaan ei onnistunut, mutta muuten vene on nyt kaikesta huolimatta valmis huomiseen vesillelaskuun.

PS. Voin lisätä valituslistalle vielä marinan onnettoman netin.

Paneeleiden kiinnitys sentään onnistui kivuttomasti. Tästä pointsit marinalle: olivat tehneet kiinnitysreiät mittaamalla jokaisen paneelin erikseen. Identtisten paneeleiden kiinnitysreiät olivat nimittäin eri kohdilla...

Tuomas laittamassa virtajohtoa putken sisälle

Ei ihan pelkkää työtä: aamupalalla marinan ravintolassa

Veneen kylkien pesu. Ja Tuomas pesikin sitten koko veneen! Mitähän huoltotöistä olisi tullut yksin...

Syömässä ravintolassa. Kaikesta huolimatta vene on valmis vesillelaskuun huomenna, joten oli kohtuullista palkita itsemme kunnon aterialla :)